Reacție nervoasă a mai multor preoți după ce Arhiepiscopia Clujului a fost de acord cu un concert în Catedrala Mitropolitană. Care e motivul

Reacție nervoasă a mai multor preoți după ce Arhiepiscopia Clujului a fost de acord cu un concert în Catedrala Mitropolitană. Care e motivul
Publicat: 16/03/2016, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 23:17

Dirijorul concertului, Gheorghe Dumănescu, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă susținută la Opera Națională Română, că acest concert va fi o experiență din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical, într-o catedrală, , transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează, în 23 martie, de la ora 19.30, concertul , de Marțian Negrea, susținut în premieră absolută în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Evenimentul reunește o orchestră completă și soliști pentru prima dată în istoria Catedralei clujene, la invitația Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Vor fi circa 140 de instrumentiști și soliști. Acest concert nu încalcă ritualurile bisericești, este un foarte mare eveniment, o experiență din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical. lui Marțian Negrea este o înlănțuire de stihuri și tropare, compozitorul reușind să le pună în pagină astfel încât nu te simți îndepărtat de ritualul din biserică prin apariția orchestrei și soliștilor”, a spus Dumănescu.

Concertul ar urma să fie susținut de soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, care este și directorul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, acompaniați de Corul și Orchestra Operei. De asemenea, la concert va participa și Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB.

Concertul are un scop caritabil, donațiile colectate urmând să fie oferite unei profesoare de religie care este bolnavă.

Intrarea va avea loc pe bază de donație în valoare de 20 de lei, fiind așteptați circa 800 de spectatori.

Mai mulți preoți și călugări au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, prin organizarea acestui concert în Postul Paștelui, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, se încalcă „rânduieli și canoane ale Bisericii Ortodoxe”.

„BOR are niște legi, numite canoane, după care funcționează biserica. Canonul 75, al Sinodului VI Ecumenic, spune că în biserică nu se cântă cu instrumente muzicale. În plus, cei patru soliști vor cânta pe solee, care este locul din fața altarului, unde nu are voie să calce decât preotul și diaconul, nicidecum femeile. De asemenea, din ceea de știm noi, solistul Florin Estefan este de religie baptistă, iar un alt canon bisericesc spune că un neoprotestant nu are voie să stea în fața altarului. Acest concert în Catedrală duce în derizoriu instituția bisericii prin încălcarea canoanelor”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, fostul mitropolit Bartolomeu a interzis un concert al lui Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius, în Catedrală, tocmai din cauza canoanelor BOR.

„Acest concert este programat în Postul Mare, cea mai strict perioadă pentru credincioși. Catedrala Mitropolitană are regim de mănăstire, iar regulile sunt, la fel, mult mai stricte decât într-o biserică obișnuită”, au precizat mai mulți preoți și călugări.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că evenimentul arată deschiderea Bisericii Ortodoxe spre manifestări culturale.

„Prin acest concert de muzică sacră nu se forțează tradițiile bisericești, mai ales că are și un scop caritabil. Nu sunt încălcate canoanele pentru că nu are loc concertul cu instrumente muzicale în timpul slujbei religioase. Concertul este deschis tuturor iubitorilor de muzică sacră, indiferent de confesiune, sunt bineveniți să participe cât mai mulți spectatori”, a spus Ivanov.

„Requiem” este o operă de inspirație neoclasică, fiind considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea. Piesa a fost compusă în 1957, dar a fost interzisă de cenzura comunistă, fiind prezentată prima oară în 1990 la Filarmonica din Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea